2022 Si Tard 125 jaar

Springlevend en energiek!

Mannenkoor Si-Tard viert dit jaar haar 120-jarig bestaan en behoort daarmee tot de drie oudste muziekverenigingen in Sittard. 120 jaar oud maar springlevend en niet meer weg te denken uit het verenigingsleven van onze stad.

01 2017 SI TARD foto Roel Gaj (002)

Er is dan ook weer heel veel gebeurd in de afgelopen 5 jaar.
Na het lustrumjaar 2012 gaf Si-Tard in april 2013 samen met de Odeon Vocal Group uit Maastricht een prachtig voorjaarsconcert, luisterde met de St-Joep de Oecumenische dienst op Koningsdag op waar de koninklijke onderscheiding van  koorlid Leon Tonglet ook gevierd werd, was aanwezig bij het project “Geheime tuinen” en de Rosaprocessie en gaf  in oktober met de Männergesangverein St-Josef uit Höngen een concert in de Basiliek. De beide burgemeesters en deputé Noël Lebens, onze beschermheer, waren ook aanwezig. In november gaf Si-Tard voor een volle kerk in Leyenbroek samen met Vocaal Totaal een mooie concert voor de Zonnebloemgasten.
Haar jaarlijkse kerstconcert verzorgde Si-Tard in een volle Michielskerk. Al deze optredens werden uitgevoerd in een “new look”. Een groep partners van de leden had namelijk voor mooie nieuwe strikjes en pochetjes gezorgd .

06 2013 optreden Geheime Tuinen foto Piet Besselink (002)Naast de vele traditionele optredens stond het jaar 2014 bijna geheel in het teken van het concert “Vrie  in Vrei” dat Si-Tard in oktober samen met de Oratorium Vereniging Sittard in de Stadsschouwburg zou gaan geven. Er werd een werkgroep opgericht omdat er op logistiek en financieel terrein het nodige geregeld moest worden. Dat het op alle gebied een groot succes is geworden is de verdienste van velen maar namens Si-Tard heeft de toenmalige voorzitter Theo Hanssen toch echt het leeuwendeel van de inspanningen verricht.
Tussen de vele extra repetities werd er toch ook nog tijd gevonden voor een koorreis naar Vught en Den Bosch. Het koor luisterde de H. Mis in de H. Hartkerk in Vught op en maakte in Den Bosch een boottocht over de Dieze waarna de dag werd afgesloten in het bekende restaurant “Van Puffelen”.
Wederom kreeg één van de leden een koninklijke onderscheiding: Piet Besselink,  die uit h02 2017 Emmanuel Pleijers foto Roel Gaj resize (002)et koorleven van
Si-Tard en Limburg niet meer is weg te denken. In oktober is het dan zover. In een bijna uitverkochte schouwburg vindt het concert “Vrie in Vrei” plaats. Si-Tard zingt voor de pauze het Requiem van Cherubini en na de pauze vertolkt de Oratoriumvereniging Sittard de “Peacemakers” van Jenkins. Ook 2 jeugdkoren, uit Beek en Weert,  verlenen assistentie als ook de soliste Claudia Couwenbergh.
Parallel aan dit concert verzorgden leerlingen van het Trevianum een schitterende expositie met beeldend werk met het thema “ Oorlog en Vrede”. Bijna 1000 mensen bezochten de expositie in het Mariapark te Sittard.

Het concert  “Vrie in Vrei” was bij de commissaris van de koni07 2014 Concert Vrie in Vrei foto Roel Gaj (002)ng kennelijk zo in de smaak gevallen dat Si-Tard de nieuwjaarsreceptie in het Gouvernementsgebouw met het zingen van het Limburgs volkslied mocht opluisteren. Eind januari werd de 60e sterfdag van Jo Erens bij zijn beeld (toen nog) aan de Rosmolenstraat herdacht met het zingen van enige werken van de troubadour. Zoals elk jaar bezochten ook de Marotte met Prins Arno III op de woensdag voor carnaval het mannenkoor. Ditmaal ontving Ad Hensen de Marotte-onderscheiding. Het kooruitstapje van dit jaar voerde het koor naar Arnhem waar in de St. Martinuskerk de H. Mis werd opgeluisterd tot groot genoegen van de vele kerkgangers.

Martin 05 2015 Ledenwerving met Martin Hurkens foto Piet Besselink (002)Hurkens gaf een zangclinic voor eventuele nieuwe leden maar ook de leden van het koor bleven zich in groten getale bijscholen om de klankkleur, die toch al goed is, nog mooier te maken.

Op het kerstconcert kregen wederom twee jonge talentvolle musici van Si-Tard de kans zich voor een groter publiek te presenteren. Tristan Jessen en Mieke Cremers kweten zich voortreffelijk van hun taak.

Regeren is vooruitzien en in 2016 werd begonnen met het in de steigers zetten van het jubileumconcert voor het jubileumjaar. Als thema werd gekozen: “Limburgse Troubadoursmuziek en Limburgse en Nederlandse liedjes van Toon Hermans in een nieuw jasje”. Dat nieuwe jasje werd verzorgd door prachtige arrangementen van Jan Theelen uit Munstergeleen. Bovendien werd besloten van dit concert op voorhand een CD te maken bij Jan en Mano Theelen. Maar eerst moest er druk gerepeteerd worden voor een reprise van het “Vrie in Vrei” concert in Erkelenz. De Duitse regionale kranten beloonden Si-Tard en de Oratoriumvereniging Sittard, Camarata Gladbach en de jongerenkoren Koorschool Cantarella en Groenewoud met zeer lovende kritieken. Sittard gaf zijn visitekaartje op cultureel gebied ook in het buitenland af!

Vermeldenswaard is nog dat op de jaarlijkse Caecilia-avond waarop de jubilarissen in het zonnetje worden gezet ditmaal George Leinarts welke de kroon spande met zijn 60-jarig lidmaatschap.
Op de valreep van het jaar moest het koor afscheid nemen van een zeer prominent koorlid Tjeu Storms. Hij trad vaak als solist op en het koor gaf hem op 23 december een waardig afscheid.

03 2017 concert 120 jaar ontwerp Piet Besselink (002)120 jaar….Dat wordt zoals gezegd op 30 september 2017 groots gevierd met een jubileumconcert in het Forum .Op het moment van het schrijven van dit verhaal is het augustus en belooft de verkoop van de kaarten en de CD heel veel goeds.
Aan het begin van dit jubileumjaar presenteerde ons koor zich op de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente. De reacties na afloop lieten ons concluderen dat nog veel te weinig Sittardenaren bekend zijn met de mooie klank van ons koor. Een groot gedeelte van de repetities van dit jaar stonden in het teken van de CD-opname, die in april/mei afgerond moest zijn. Maar ook alle jaarlijkse activiteiten gingen door. Zo ontvingen we op de woensdag voor carnaval weer onze stadsprins Bart II en de raad van elf met aan het hoofd Vorstmarot Frits I. De jaarlijkse onderscheiding viel onze dirigent ten deel en bij deze gelegenheid ontvingen de Prins en vorst de officiële uitnodigingen voor ons jubileumconcert. Op Koningsdag luisterden we samen met St-Joep de plechtige dienst in de Grote Kerk op.
Parallel aan de voorbereiding van ons eigen concert werd ook al een begin gemaakt met het repertoire dat we gaan zingen op het 60 jarig jubileumfeest van Fanfare St. Barbara uit Sanderbout in november van dit jaar.
Eerst nog de St. Rosa-processie begeleiden bij het St. Rosa-kapelletje en dan wordt het hard werken voor de beide bovengenoemde concerten en ons traditionele Kerstconcert dat dit jaar reeds op 10 december in de
St. Michielskerk plaats vindt. Het Sittards Mannenkoor Si-Tard blijft natuurlijk op zoek naar mannen die ook enthousiast met ons willen meezingen. Repetities op woensdagavond in het Jochem Erenshoes, Kloosterplein 3 te Sittard. Meer informatie lees je op onze website: www.si-tard.nl  of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; (Piet Besselink PR-commissie)  Si-Tard: Muziek die verbindt.

Disclaimer/vrijwaringsclausule                    © 2023 Sittards Mannenkoor Si-Tard           E-mail naar webmaster sturen.